Ana içeriğe atla

Yarışma_2. Mansiyon Ödülü: Salgınlar ve Sağlık Emekçilerini Anma Mekanı Tasarım Yarışması

Tarih:  Date

 

İBB Park, Bahçe ve Yeşil Alanlar Daire Başkanlığı tarafından açılan ‘Salgınlar ve Sağlık Emekçilerin Anma Mekanı Tasarımı Yarışması’nda öğretim üyemiz Evren Başbuğ ve 2. Mansiyon ödülünü kazanmıştır.

 

Ekip Listesi: Evren Başbuğ, Günnur Özsoy, Alev Erkmen Özhekim, Nuran Mercan Altun, Ahmet Tamer Başbuğ, Oğuz Bodur, Nilay Altınay, Cansu Çelikyürek, Görkem Çekirge, Furkan Çetin, Leman Özgür

 

Proje Açiklamasi:

Tekinsizliğin Mekansal Hissi

Öneri, kentin merkezinde, çeşitli kentsel işlevlerin ve odakların arasında sanki bir artık alan veya ‘arka bahçe’ gibi sıkışıp kalmış olmasına rağmen yine de hem bitki örtüsü hem de mevcuttaki kullanım frekansı açısından beklenmedik bir canlılık içeren aktif bir kent parkı üzerinde, onunla yüksek karşıtlık hissi yaratacak ‘tekinsiz’* bir mekan kurguluyor. Mevcut ağaçlara ve bitki örtüsüne en az müdahaleyle (179 ağaçtan yalnızca 8’i taşınıyor) park yüzeyinin alt kotuna (-3.00m) inerek kurgulanan bu ‘negatif’ mekan, bir yandan zemin düzleminde park kurgusuna hiç müdahale etmezken geniş perspektifte parkın içinde, parkın bir anti-mekanını yaratıyor. Renkli, cıvıl cıvıl, aydınlık, hareketli ve canlı zemin seviyesine karşın; tam da parkın kalbinde ama bir alt kotta konumlanan bu oluk, siyah tonlarında, sessiz, loş, sakin ve biraz da ölü.

Bu oluk, yüzeylerindeki malzeme kullanımı, yarattığı ışık değeri ve ziyaretçinin algılarını manipüle ederek dengesini bozan mekansal kurgusuyla hemen yukarıda park düzlemindeki yaşama ve varoluşa dair hiçbir şey vaad etmiyor; aksine ziyaretçiyi yaşamın karşıtına, ölümün ve hiçliğin tekinsiz doğasına doğru çekiyor. Ziyaretçi -3.00 kotunda siyah kum yüzey üzerinde, eğimli doğal taş ve siyah agregalı beton duvar yüzeylerine dokunarak yürürken kafasını kaldırdığında aralıktan süzülen gün ışığını, parkın yeşilini, çocukların uzaktan gelen bağırışlarını ve çok yakınındaki ‘yaşamı’ her zamankinden daha yoğun hissediyor. Ziyaretçi için üst kotta park düzleminde olmakla alt kotta bu ‘tekinsiz’ mekanda olmak bir tercih meselesi. Ama burası, ziyaretçinin duvarda teker teker isimlerini okuduğu sağlık çalışanlarının gerçek mücadele alanı. Yukarıda bir yaşamın var olabilmesi için aşağıda, bu tekinsiz aralıkta yorulmadan çabalayan, ve bu uğurda hayatını kaybeden kahramanları hatırlayacağı, yaşamın ve onu mümkün kılanların değerini bir kez daha fark edeceği bir anıt mekan bu.

 

Ayrıntılı bilgi: https://konkur.istanbul/saglik/