Ana içeriğe atla

Liquid

Tarih:  Date

LIQUID projesi, giderek artan plastik atık problemine dikkat çekmeyi ve atık plastik şişeleri mekânsal bir yerleştirmede kullanarak bu konuda bir farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır. Mekânsal yerleştirmeler, ziyaretçilerin algıları üzerindeki geniş etkileri ile, bulundukları mekânın algısal niteliklerini oldukça farklılaştırma potansiyeline sahiptirler. Son on yılda ise, tasarım ve üretim teknolojilerindeki gelişmeler mekânsal enstalasyonların tasarım ve mekânın ayrılmaz bir parçasına dönüşümünü mümkün kılmıştır. TEDÜ’de türünün ilk örneği olan LIQUID de böyle bir mekânsal yerleştirmedir.

LIQUID, 200 tanesi TEDU Bahar Şenliği sırasında olmak üzere, TEDU Kampüsünün farklı bölgelerinden toplanan 1260 adet plastik şişeden üretilmiştir. Tasarım ekibi malzemenin sıkıştırılabilme özelliğinden faydalanarak şişeleri değişken yüksekliklerde kullanmış ve dalgalı bir yüzey tanımlamıştır. Bu yüzeyi tanımlamak için tasarım ekibi Rhinoceros'un bir uzantısı olan, görsel ve çok yönlü bir algoritmik tasarım aracı Grasshopper'da bir dizi alternatif üzerinde çalışmıştır. Ekip, her plastik şişenin yüksekliğini tanımlamak amacıyla, gri tonlarıyla şekillendirilmiş bir görselin siyah seviyelerini önceden belirlenmiş bir aralığa eşleyerek çalışan bir algoritma geliştirmiştir. Bu sayede görsel değiştirilerek gerekli veriler anında çeşitlendirilebilmekte ve kolaylıkla üretilebilmektedir.

Plastik şişeler 1000 mm’ye 1425 mm’lik dört adet akrilik panel üzerine 1260 adet çelik tij ile yerleştirilmiştir. Her panel 17 veya 18 dikey dizilimden oluşmakta ve toplam 1260 şişe ile birlikte her panelde 324 veya 306 eleman bulunmaktadır. Panellerdeki şişe yükseklikleri 50 ila 205 milimetre arasında değişmektedir. Her bir şişenin yükseklik değeri panellerin alt kısmına kazınmış olup, şişeler altıgen olarak düzenlenmiştir. Şişeleri çelik tijler üzerine yerleştirmek için her şişe ve kapakları delinmiştir. Plastik şişeler çelik tijler üzerinde somunlar yardımı ile sıkılarak belirlenen yüksekliklere ulaşılmıştır. Her şişenin belirli yüksekliklerde yerleşmesi, 4 metre genişliğinde dalgalı bir yüzey oluşturmuştur. LIQUID'de çok sayıda parametre ve veri hassas bir şekilde kontrol edilmişken tek bir girdi, kapakların rengi, toplanacak şişelerin markaları tahmin edilemediğinden ve şişe kapaklarının renkleri markalara göre büyük ölçüde değişkenlik gösterdiğinden öngörülemez olarak kalmıştır.

Ekip: Doruk Özkoç, Emre Şimşek, Asya Büyükerk, Aylin Şen, Gökçe Naz Soysal, Semihcan Esin, Uğur Çınar

Danışman: Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Kınayoğlu

Yer: E Blok 3. Kat